IPO - Exkurze č. 1 PPL CZ s.r.o. Jažlovice, Říčany u Prahy, 13.11.2013

RozvTechVzděl v JČk.jpg

IPO - Exkurze č. 1

  v rámci projektu Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji",  registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/44.0007 (zkráceně IPO)   Název subjektu: PPL CZ s.r.o. Sídlo: K Borovému 99, Jažlovice, 251 01, Říčany   v rámci výše uvedeného projektu  „a  našeho oboru Provoz a ekonomika dopravy, zaměřeným na logistiku a obslužné počítačové systémy,  jsme podnikli exkurzi do nejmodernějšího a největšího centrálního překladiště balíkových zásilek  společnosti PPL.CZ s.r.o. v Jažlovicích v Říčanech u Prahy.   

Společnost PPL CZ s.r.o. patří mezi nejvýznamnější expresní přepravce na českém trhu. Od svého založení se PPL specializovala na vnitrostátní balíkovou přepravu na firemní adresy. Portfolio přepravních služeb pak jako první rozšířila o balíkovou přepravu na soukromou adresu a vnitrostátní paletovou přepravu. V současnosti zajišťuje v rámci ČR přepravu zásilek až do 3.000 kg. Spolupráce s partnerskou společností DHL umožnila také rozšíření služeb o přepravu balíků do Evropy.    

Systém PPL – Professional Parcel Logistic - byl založen v roce 1995 jako 7 navzájem kooperujících nezávislých subjektů. Tyto společnosti se v roce 2004 sloučily a vznikla PPL CZ s.r.o. V březnu 2006 se PPL stala členem skupiny Deutsche Post DHL, jejíž součástí je i celosvětový poskytovatel expresních a logistických služeb DHL.   Distribuce zásilek byla původně zajišťována sedmi regionálními depy. S nárůstem počtu zásilek z původních několika desítek tisíc v roce 1995 až na současných několik milionů bylo nutné průběžně otevírat nové provozy a stávající depa přesouvat do nových vyhovujících prostor. V současné době PPL provozuje 13 regionálních dep pro balíkový provoz, centrální překladiště balíků v Praze a 9 regionálních dep pro paletový provoz.  

Svoz a distribuce balíkových zásilek jsou zajištěny vozidly dodávkového typu. Jejich počet vzrostl z původních 40 na cca 1 000 v dnešní době. Distribuci paletových zásilek zajišťuje cca 300 vozidel. V průběhu  noci jsou zásilky mezi jednotlivými depy a centrálním překladištěm přepravovány kamiony, jejichž počet se pohybuje okolo 120. Veškeré balíkové zásilky jsou v noci tříděny na tomto centrálním překladišti v Jažlovicích, přičemž  původní překladiště v  Praze Malešicích zprovozněné v roce 2004  již novým požadavkům a především kapacitě zásilek nestačilo. Tento klíčový bod přepravy je vybaven nejmodernějším třídícím systémem od holandské společnosti Van Riet.

Zásilky jsou automaticky tříděny na základě technologie čárového kódu. Každá zásilka je opatřena čárovým kódem a díky několika skenům v průběhu přepravy jsou zásilky pod neustálou kontrolou. Cestu zásilky lze sledovat pomocí systému Tracing and Tracking  na internetu a mobilním telefonu. Zákazníkům jsou zároveň posílány statistické výstupy se stavem jednotlivých zakázek včetně vyhodnocení kvality doručení.   Exkurze byla velmi zajímavá a především bylo v reálu možno shlédnout procesy třídění balíkových zásilek, manipulaci, skládání a nakládání zásilek, jejich pohyb po celém distribučním řetězci až k zákazníkovi. Kromě špičkové skenovací, vážící a počítačové technologie jsme měli možnost se seznámit s logistikou uspořádání terminálu a řídícím centrem dispečerů.  

Mgr. Karel Chalupa, ředitel školy    

Foto:IMAG0618.jpg

IMAG0621.jpg

IMAG0624.jpg

IMAG0627.jpg

IMAG0634.jpg

 

Vytisknout